Ochelarii de soare pot deveni o protecție fiabilă a ochilor, în special în timpul lunilor de vară, dar pot fi folosiți și în timpul condusului sau al activităților sportive. În plus, ar trebui să vă stea bine. Dar ce anume ar trebui să căutați atunci când doriți alegeți?

young-woman-g8a8f7ca41_1280.jpg

Alegeți un filtru UV adecvat

Parametrul de bază în alegerea ochelarilor de soare ar trebui să fie filtrul UV al acestora, care protejează ochii de radiațiile ultraviolete de la soare, acestea fiind dăunătoare la o expunere prelungită. Ochelarii cu un filtru UV de bună calitate protejează împotriva razelor ultraviolete cu lungimi de undă lungi (UVA) și medii (UVB), deși există și radiații cu unde scurte (UVC), dar acestea sunt în mare parte blocate de stratul de ozon atunci când intră în atmosferă. 

În orice caz, ochelarii de soare ar trebui să aibă o valoare a filtrului UV de cel puțin 400. Așadar, concentrați-vă pe această cifră ca un prim parametru. Ar trebui să țineți cont și de faptul dacă produsul are așa-numitul standard CEE, care indică capacitatea de a absorbi radiațiile UVA și UVB menționate mai sus.

Concentrați-vă pe prezența unui filtru polarizator

Ochelarii de soare nu numai că vă protejează ochii de razele UV dăunătoare, dar pot contribui, de asemenea, la siguranța rutieră, permițând șoferilor să vadă mai bine drumul în lumina puternică a soarelui. Dacă doriți cu adevărat să vă folosiți ochelarii de soare în principal la volan, aceștia ar trebui să aibă un filtru polarizant care reduce semnificativ strălucirea. În ceea ce privește designul, aceste produse nu sunt diferite de alți ochelari.

Acordați atenție materialului ramei și al lentilelor

Atunci când alegeți ochelarii de soare, trebuie să țineți cont și de materialul ramei și al lentilelor, care poate avea un impact asupra funcționalității, dar și asupra durabilității și, prin urmare, a longevității. Ce opțiuni sunt disponibile? 

  • Materialul ramei ramele pot fi în principal din plastic și metal. Primul este ușor, dar mai puțin durabil, în timp ce al doilea are proprietăți opuse. În plus, există, de asemenea, ochelari cu rame din lemn, care câștigă din ce în ce mai multă popularitate.

  • Materialul lentilelor – există lentile din plastic, care sunt ușoare și rezistente la spargere, dar, pe de altă parte, au proprietăți optice mai slabe și se pot zgâria. În timp ce lentilele din sticlă sunt mai ușor de spart, acestea au proprietăți optice excelente și sunt, de asemenea, rezistente la zgârieturi.

Aveți în vedere culoarea lentilelor

Ochelarii de soare pot avea lentile de culori diferite, ceea ce afectează nu numai aspectul vizual, ci și caracteristicile practice. Fiecare culoare permite o viziune diferită. Lentilele gri și negri sunt universale. Acestea reduc intensitatea luminii, dar nu distorsionează vederea, astfel încât sunt potrivite pentru aproape toate activitățile. Dar cum rămâne cu alte culori?

  • Lentile maro – îmbunătățesc contrastul și sunt recomandați persoanelor cu miopie.

  • Lentile galbene și portocalii – adesea întâlnite la ochelarii de protecție pentru sport, deoarece ajută, de exemplu, la vizibilitatea pe zăpadă.

  • Lentile roșii – și această variantă este comună în cazul ochelarilor de sport și este potrivită atât pentru zăpadă, cât și pentru mare.

  • Lentile albastre – pot ajuta în cazul hipermetropiei, dar afectează vederea, așa că nu sunt recomandate șoferilor.

  • Lentile verzi – reduc luminozitatea, astfel încât sunt potrivite pentru toate activitățile în aer liber și au, de asemenea, un efect pozitiv asupra oboselii ochilor.

3544-1692-2400.jpg

Luați în considerare cumpărarea de ochelari de soare cu dioptrii

Dacă purtați lentile de contact, purtarea ochelarilor de soare nu este o problemă. Însă unele persoane nu doresc sau nu pot purta lentile de contact. În acest caz, luați în considerare ochelarii de soare cu dioptrii, care nu sunt altceva decât ochelari de soare cu lentile dioptrice. Aceștia nu numai că protejează împotriva razelor solare, dar vor servi și la corectarea problemelor de vedere. În plus, în unele magazine puteți găsi și ochelari de soare speciali pentru citit.

Nu subestimați dimensiunile ochelarilor de soare 

Desigur, ochelarii de soare ar trebui să vi se potrivească bine atunci când îi purtați. Prin urmare, atunci când îi alegeți, concentrați-vă asupra dimensiunilor acestora.  În acest sens, există trei parametri de bază care sunt cu adevărat importanți.

  • Lungimea brațelor – părțile laterale ale ochelarilor pentru bărbați sunt de obicei mai lungi decât cele ale ochelarilor pentru femei, care la rândul lor sunt mai lungi decât cele ale ochelarilor pentru copii. 

  • Lățimea lentilei – lățimea în cel mai larg punct, acest parametru fiind de asemenea important pentru ca ochelarii de soare să vi se potrivească perfect.

  • Lățimea punții nazale – indică distanța dintre lentilele individuale și este de obicei cuprinsă între 14 și 24 mm.

Țineți cont de forma feței dumneavoastră

Fiecare persoană are o față caracteristică, aceasta făcând-o unică. Atunci când cumpărați ochelari de soare, ar trebui să vă concentrați și asupra formei lor, care poate fi împărțită în patru tipuri de bază. Care sunt acestea?

  • Față ovală – persoanele cu o astfel de față pot alege practic orice ochelari și nu trebuie să le fie teamă nici să experimenteze.

  • Față rotundă – ochelarii pătrați sau dreptunghiulari pot fi potriviți, precum și ochelarii cu rame înguste sau complet fără rame.

  • Față pătrată – din nou, ramele înguste sau ochelarii de soare fără rame sunt potriviți, dar o formă rotundă sau ovală este de obicei recomandată.

  • Față triunghiulară – în acest caz ar trebui să alegeți ochelarii de soare cu lentile ovale sau rotunde. 

Nu subestimați designul ochelarilor de soare

Bineînțeles, ochelarii de soare nu sunt doar o protecție împotriva razelor UV, ci și un accesoriu vestimentar deosebit. În acest sens, puteți lua în considerare culoarea și forma ramei. Aceasta poate fi rotundă, ovală, pătrată sau dreptunghiulară, dar și specială (de exemplu, pilot sau cat eye). De asemenea, este indicat să alegeți în funcție de vârstă și sex. Deși există și variante unisex, unii ochelari de soare sunt potriviți pentru femei, alții pentru bărbați și, bineînțeles, există și o varietate de modele de copii pentru băieți și fete.

teeth-g1bb854271_1280.jpg