Adidas Superstar sunt niște teniși emblematici, populari de peste 50 de ani. Deși au fost inițial concepuți pentru jucătorii profesioniști de baschet, au devenit în timp un simbol al modei streetwear.

AS1.png

Începuturi legate de baschet

Când germanii Adolf și Rudolf Dassler au fondat compania Gebrüder Dassler Schuhfabrik în 1924, nimeni nu presupunea cât de mult vor schimba lumea pantofilor (și nu numai). Deși cei doi frați s-au despărțit în 1948, primul a fondat marca Adidas, în timp ce al doilea a fondat marca Ruda, redenumită ulterior Puma. În orice caz, la începutul anilor 1960, Adidas dorea să se extindă pe piața americană de baschet, dominată la acea vreme de marca Converse. Și tocmai aici trebuie să căutăm originile pantofului Superstar...

Acest model a fost lansat în 1969. Cu o protecție din cauciuc pentru vârfuri și o talpă exterioară care nu lasă urme, acest pantof a atras rapid atenția jucătorilor din NCAA și NBA, inclusiv a unor vedete precum Kareem Abdul-Jabbar. Încă din 1973, conform datelor disponibile, mai mult de trei sferturi dintre jucătorii din NBA purtau încălțăminte Adidas Superstar. Potrivit tuturor, aceștia erau mai buni pentru joc decât „Converșii” menționați mai sus, care erau din pânză. Dar popularitatea acestor pantofi s-a extins în timp și dincolo de lumea baschetului.

Adidas Superstar și scena hip-hop

În anii '70, Adidas Superstar erau deja celebrii printre fanii de baschet, dar abia în anii '80 au devenit adevărați „superstaruri”. Atunci, muzicienii hip-hop americani le-au declarat încălțămintea lor preferată. Au fost făcute celebre de trupa de cult Run-D.M.C. Membrii acesteia au purtat Superstar în timpul turneului lor de concerte din SUA. În 1986, trupa a lansat chiar un cântec intitulat My Adidas, iar compania a semnat ulterior un contract de publicitate cu ei. Acesta a fost primul acord de acest fel încheiat vreodată între artiștii hip-hop și o mare corporație. 

AS2.png

Anii nouăzeci și cultura populară

În anii '90, întrepătrunderea dintre pantofii Adidas Superstar și scena muzicală a continuat. De exemplu, trupa Beastie Boys i-a purtat pe coperta albumului lor Check Your Head din 1992. În plus, și cântăreața Madonna era pasionată de purtarea lor. Pe lângă acestea, au devenit foarte populari și în lumea skateboarding-ului. La sfârșitul mileniului, îi purtau skaterii precum Keith Hufnagel, Mark Gonzalez și Kareem Campbell. Astfel, Adidas Superstar a devenit cu siguranță parte din cultura populară și a fost purtat de mulți (nu doar) tineri din întreaga lume. 

Adidas Superstar în noul mileniu 

Combinația dintre subcultura jucătorilor de baschet, a skateboarderilor și a fanilor hip-hop a creat o modă numită streetwear. Boom-ul acesteia a venit după anul 2000. Având în vedere informațiile precedente, probabil că nu este surprinzător faptul că Adidas Superstar a devenit încălțămintea tipică pentru aceasta. În orice caz, în 2005, marca a sărbătorit cea de-a 35-a aniversare a pantofilor prin lansarea a 35 de modele diferite din cinci serii diferite. Colaborările la acestea au inclus nume precum Missy Elliot, Disney și Roc-a-Fella.

Compania Adidas a continuat să împletească încălțămintea Superstar cu cultura populară. În 2015, de exemplu, a încheiat un parteneriat cu popularul cântăreț Pharrell Williams. Colecția Superstar „Supercolor” rezultată a fost lansată în 50 de variante de culori diferite. În orice caz, popularitatea acestor teniși continuă până în anii 1920, la mai bine de 50 de ani de la prima lor lansare. Așadar, să încheiem concentrându-ne asupra motivelor pentru care acești pantofi sunt în prezent populari în întreaga lume.

AS3.png

De ce sunt Adidas Superstar populari de peste 50 de ani? 

Desigur, popularitatea globală a Adidas Superstar a fost influențată în mare măsură de legătura cu baschetul, cu scena muzicală și cu skateboardingul. Dar și calitatea încălțămintei a avut o influență importantă asupra popularității lor. Fără aceasta, cu greu ar fi fost atât de populară, chiar și luând în considerare prețul, care poate fi de câteva mii de Coroane cehe. Așadar, ce anume se află în spatele popularității lor?

  • Elemente distinctive Adidas Superstar au fost caracterizați încă de la începuturile lor de o talpă relativ groasă, contraste de culoare, un vârf rotund și, bineînțeles, cele trei dungi și logo-ul Superstar în sine. 
  • Materiale și manoperă de calitate – încălțămintea este, în cele mai multe cazuri, fabricată din piele naturală, dar are și un vârf de cauciuc, care este elegant și protejează degetele și o parte a piciorului. Datorită acestuia, pantofii sunt potriviți pentru a fi purtați casual și pentru diverse activități sportive.
  • Confortabil de purtat modelele individuale de pantofi Superstar sunt dezvoltate și cu gândul la confort. De exemplu, talpa Ortholite pe care compania Adidas a dezvoltat-o în 1997, contribuie la acest lucru. Aceasta constă într-o structură de spumă care asigură o amortizare optimă și, de asemenea, se mândrește cu o respirabilitate de aproape 100%. 
  • Design interesant încălțămintea Adidas Superstar este populară de zeci de ani datorită aspectului vizual, care este îndrăgit în diverse subculturi sportive și muzicale. Cu toate acestea, atrage și persoane care nu au nimic de-a face cu ele. În plus, încălțămintea există cu mai multe design-uri diferite.
  • Potrivită pentru întreaga familie – puteți obține această încălțăminte nu numai cu design-uri diferite, ci și în modele potrivite pentru toți membrii familiei. Astfel, populare sunt modelele Adidas Superstar pentru copii, care pot avea un aspect drăguț și, în același timp, pot să nu aibă șireturi, ci să fie cu bandă scai. În plus, încălțămintea există și într-o variantă slip-on, adică o versiune cu încălțare rapidă.